Hepimiz, Allah’ın emriyle “Kâim”iz

İlk olarak şunu bilmemiz gerekir ki, 12. İmam’dan önceki İmamlar da Kaim’dirler.

Bir örnek verecek olursak:

…Cabir b. Yezid el-Cu’fî şöyle rivayet etmiştir: Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’a (Allah’ın emriyle) Kâim İmam (aleyhisselâm)’ın kim olduğu soruldu. Elini Ebu Abdullah(Cafer Sadık aleyhisselâm)’ın sırtına vurdu ve dedi ki: «Allah’a yemin ederim ki, bu, Muhammed (sallallahu aleyhi ve âlihi)’nin Ehl-i Beyt’inden,(Allah’ın emriyle), Kâim İmamdır.»

Anbese der ki: “Ebu Cafer (aleyhisselâm) vefat edince, Ebu Abdullah (aleyhisselâm)’ın yanına geldim ve bunları ona haber verdim.

Buyurdu ki: «Cabir doğru söylemiştir.»

Ardından şunları söyledi: «Bilmez misiniz ki, her imam, kendisinden önceki imamdan sonra, Allah’ın emriyle Kâim imam olur?» (Usül-ü Kafi c.1 Hüccet, EBU ABDULLAH CAFER B. MUHAMMED ES-SADIK -SALAVATULLAHİ ALEYHİMA- YÖNELİK İŞARETLER VE NASSLAR BABI, hadis no 7-(792))

Bu hadis bize anlatıyor ki, İmam Caferi Sadık as’ın kendisi de Kaim’dir. Ve hatta sonra İmam as Cabir’in her İmam, Kaim değildir düşüncesinin yanlış olduğunu açıklığa kavuşturmak için, her İmam, Kaim’dir demektedir.

Imam Muhammed Bakır aleyhisselâm dedi ki: «Ey Hakem! Hepimiz, Allah’ın emriyle “Kâim”iz.»

Dedim ki: “O halde sen Mehdi misin?”

Dedi ki: «Hepimiz, insanları Allah’ın yoluna hidâyet ederiz.»

Dedim ki: “Sen kılıç sahibi misin?”

Dedi ki: «Hepimiz kılıç sahibiyiz ve kılıç bize mîras kalmıştır.» (Usül-ü Kafi c.1 Hüccet, BÜTÜN İMAMLAR ALLAH’IN EMRİYLE “KAİM”DİRLER VE İNSANLARI ALLAH’IN YOLUNA İLETİRLER’BABI, hadıs no: 1-(1404))

YAMANİ NASIL KAİM SAYILIYOR?

Yamani de Kaim çünkü zaten tüm İmamlar ve Mehdiler Kaim’dir demiştik. Yamani as da bildiğiniz gibi, 12.İmam’dan sonra Halifeliği yanı sıra görevine Mehdi olarak devam edecektir.

Peygamber efendimiz saas’in bıraktığı vasiyette, 12 İmamlardan sonra 12 mehdiler olacağı yazıyordu. Dolayısı ile öğrendik ki, 12. İmam as’ın vefatından sonra Yamani as’ın Halifelik görevi yerini asıl görevi olan İmamlığa bırakacak.

Ve 12 İmamlardan sonra, 12 Mehdi’nin gelmesi zaten gerekir ki cunku Allah Teala yeryüzünü Hüccetsiz bırakmaz. Ve dünya 12. İmam as’ın vefatından sonra da devam edecektir. Dolayısı ile muhakkak, Allah’ın Hüccetinin yeryüzünde 12 İmam dan sonra da olması gerekir.

Ayrıca Yamani as, İmam Bakır as’ın da dediği gibi hakka hidayet ettiği için de Kaim’dir. Ve bu ünvanı eğer masum olmasa alamazdı zaten. Normal bir insan için hakka hidayet edendir dememiştir Ehlibeyt as. Hakka hidayet eder denmişse, o zaman bu kişi masum olmalı ve insanları batıla götürmeyecek biri olmalıdır. Dolayısı ile şu okuyacağımız hadisten de, Yamani as’ın rütbesini anlıyor olacağız inşAllah.

İmam Bakır as demiştir ki: “Bayrakların içindeki tek hidayet bayrağı, Yemani’nin bayrağıdır. Çünkü sizi sahibiniz olan Hz. Mehdi’ye davet edecektir. Yamani huruc ettiğinde halkın ve tüm müslümanların silah satması haram kılınacaktır. Yamani huruc ettiğinde ona doğru kalk. Şüphesiz onun bayrağı, hidayet bayrağıdır. Herhangi bir müslümanın onun karşısında kibirlenip isyan etmesi helal değildir. Her kim bunu yaparsa, o ateş ehlindendir. Zira o, hakka ve doğru yola davet etmektedir.” Gaybeti Numani s.264

Hüseyin bin Ali as dedi: “İmam masum olmalıdır. Ve bu masumluk dış karakterinden değildir ve sonra zaten, neden bir metinle kendisinden bahsedilmesi gerektiği, ona bilinir olur.” Ma’ani El Akhbar s.132

Ve Yamani olan, insanları yanlış yola sapmaktan koruyacak olan Ahmed as’dan, ilahi bir metinde, Peygamber Efendimiz saas’in bırakmış olduğu vasiyette kendisinden bahsedilmiştir (https://ahmedelhasan.wordpress.com/2013/11/06/allahin-ilahi-buyrugu-peygamberimizin-saas-birakmis-oldugu-vasiyet/)

Peygamber Efendimiz saas, vefat gecesinde Hz Ali as’a vasiyetini yazdırmış ve sonunda da demiştir ki: “Bunu oğlu Muhammed’e, Hz Muhammed saas’in Ehlibeyt’inin vekiline vermesine izin verin. Bunlar 12 İmamlardır. Onlardan sonra 12 Mehdi olacaktır. Sonra Allah onu yanına aldığında (gaybete çekildiğinde), onun bunu oğluna vermesine izin verin. O yakın olanların ilkidir. Üç ismi vardır. Bir ismi benim babamın ismi gibi Abdullah, ikinci ismi benim ismim gibi Ahmed ve üçüncü ismi de Mehdi’dir. Ve o ilk iman edendir.”

Ve çok iyi biliyoruz ki, bir kişinin ilk iman eden olarak çağrılması, onun 313’ten biri olduğunu ve ilki olduğunu gösterir. Ve insanları Mehdi as’a götürecek ve bu ağır sorumluluğu taşıyacak olan bu kişi Yamani Ahmed el Hasan as’dır. Kendisi Mehdi as’ın soyundan gelmektedir ve 5.kuşaktan oğludur. Ve kendisi seçilmiş olan birinci Mehdi’dir ki, kendisi masumdur. Çünkü adı bu ilahi metinde geçmektedir.


Yorum bırakın