Sakalı traş etmek haramdır

Soru 66: Sakalın jiletle tıraş edilmesi ve bundan para kazanılmasının hükmü nedir, eğer dükkanın sahibi Ansar olursa? Ve iplik (threat/string) kullanmanın hükmü nedir? Ve eğer benim, jiletle ve iplikle tıraş yapan ve bundan geçim parası kazanan bir grup işçilerim varsa?

Cevap: Sakalı (çeneyi) tıraş etmek HARAMdır, ve yanaklardaki tüyleri tıraş etmek caizdir. Ve yanaklardaki tüyleri iplikle tıraş etmek de caizdir, ve bu işten para kazanılması da caizdir. Ve berberin, diğer birinin çenesini iplikle tıraş etmesi ve bundan dolayı mevacip/para alması caizdir, hatta önceden açıkladığım gibi, çeneyi tıraş etmek mükellef şahıs için Haram olsa da.
Ve mükellef (sorumlu şahıs) kendi çenesini tıraş etmekden kaçınmalıdır, çünkü bu Haram ameldir, ve Allahdan yüz çevirmeye ve başarıdan uzak düşmeye sebep olan küçük günahlardandır. Ve eğer Mükellef, Takiye veya başka bir sebepten dolayı, çenesinde sakal bırakamıyorsa, o zaman eğer mümkünse çenesini jiletle tıraş etmekten sakınsın, ve Haramdan uzak durmak için, makine kullanarak onu (sakalını) kısaltsın, o makineler ki, çenede bir miktar tüy bırakıyor.

Fıkıhla ilgili sorular, cilt 1, soru 66


Yorum bırakın