40 Rakamının Sırrı Nedir?

SORU 93: 40 rakamının sırrı nedir?, Ölünün kırkı var, doğmuş bebeğin kırkı var, ihlasın da kırkı var.

CEVAP: “Onun(svt) İsimleri 4 tanedir, Onların üçü açıktır ve biri gizlidir açık olanlara gelince, onlar şunlardır, “Allah, Rahman, Rahim”. Gizli de olana gelince, o hak ve hakikattir ve o, Huve( ھو ) kelimesi ya da Yücelerin Yücesinin en Yüce İsmi tarafından temsil edilir.

Yokluktan sonra tüm şeyler, bu isimlerin alemlerdeki tecellisi sayesinde aşikar ve görünür olur ve Alemler 10 tanedir ve onlar şunlardır, “7 Sema, Kürsü, Yüce Arş, Yüce Arşın Hicabı” ve onların 3’ü Hac ile ilgili ve 7’si geri dönmeyle ilgilidir:

“Hac ve um­re­yi Al­lah için ta­mam­layın. Fakat eğer (el­de ol­ma­yan bir nedenle) alıkonursanız, o zaman kolayınıza gelen kurbandan (gönderin). Kurban (kesim) yerine ulaşıncaya kadar da başlarınızı traş etmeyin. Fakat sizden hasta olan veya başından bir ezası olan (ve bundan dolayı kurban yerine varmadan önce traı olmak zorunda kalan) kimsenin bu durumda, oruçtan, sadakadan veya kurbandan (biriyle) fidye vermesi(gerekir). Artık emin olduğunuzda (güvene kavuştuğunuzda) o zaman kim, hac (zamanına) kadar umreden faydalanırsa, o taktirde kolayına gelen kurbandan (keser). Fakat kim bunu bulamazsa, o zaman üç gün hacta, (evinize) döndüğünüz zaman da yedi (gün) oruç tutması gerekir ki bunların tamamı on (gündür). Bu, ailesi Mescid-i Haram’da hazır olmayan (oturmayan) kimseler içindir.Ve Allah’a karşı takva sahibi olun.Ve Allah’ın ikabının (cezasının) şiddetli olduğunu bilin!”(1)

Allah’ın Evindeki (Hacdaki) 3 şunlardır: Kürsü, Yüce Arş, Yüce Arşın Hicabı. Dönerken ki 7’ye gelince, onlar 7 semadır. Mescid-i Haram’da hazır olmayan ailelerden kasıt da şudur ki yani Al-i Muhammed’den olmayanlar ve buradaki oruçtan kasıt ise (Benlikten) on (makamda) yerde :Hacdaki 3, Kürsü, Arş, Arşın Hicabı ve dönerkenki 7, 7 sema. Her mertebede 4 ismin tecellisi ve varlığı olan 4 durum vardır ve bu nedenle Nefis ve Ego 40 aşamada tezkiye olur. Her kim 40 gün kendini Allah’a verirse, kalbinden diline hikmet pınarları akar.(2) ve nefis, 40 aşamanın ilk alemden diğer tümüne dek ilerlemesine ihtiyaç duyar. Bu nedenle yeni doğmuş bir bebeğin nefsi bu 40 aşama olmaksızın yerleşmez ve ölünün nefside bu 40 aşama olmaksızın yerleşmez ve 40 aşamanın ilerleyişinden bahsetmek uzar fakat size bahset etmiş olduğumuz kafidir.”

Ahmet El Hasan as, “El Müteşabihat” Kitabı, Cilt: 3, S. 156-157.
————————————————————————————
1. Bakara Suresi, 196.ayet
2. ResulAllah şöyle buyurmuştur: Eğer kul 40 gün kendini Allah’a azze ve celle verirse, kalbinden diline hikmet pınarları akar. (Uyun-u Ahbar’ir-Rıza as, Cilt: 1, S. 74.


Yorum bırakın