Ateistler için Kanıtlar

Evrim Teorisi

İmam Ahmed el Hasan as’a konu ile ilgili yöneltilen soru ve cevabı.

Soru: Charles Darwin’in evrim teorisinde herhangi bir gerçeklik var mıdır? Genetiğin verdiği destekten, arkeolojik bulgulara kadar (bulunan tek hücreli canlılara ait fosiller gibi), çok fazla kanıt var ve bu kafaları bayağı karıştırmaktadır. Sizden bu kafa karıştıran meseleyi açıklığa kavuşturmanızı rica ediyorum.

Cevap:Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Ve Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun. Ve O’nun çokça salatı ve selamı, Hz Muhammed saas ve onun Ehlibeyti, İmamlar ve Mehdiler üzerine olsun.
Allah’tan sizin cümlenizi, desteklemesini ve adımlarınızı güçlendirmesini niyaz ederim.

Evrim meselesi genel olarak; bizler, başkalaşma, doğal ayıklanma (seleksiyon) ve kalıtıma sahip olduğumuz sürece, bunun ne anlama geldiğini bilmeyen cahil bir kişi haricinde reddedilemez. Ve o zaman, muhakkak bir evrimleşme olmalıdır; ve bu hemen hemen apaçık bir konudur. Ve neredeyse kanıtlamak için, fosil ya da karşılaştırmalı anatomiye ihtiyaç yoktur.

Ve bir türün bireyleri arasındaki genetik farklılaşma vardır ve hala dahi mevcuttur. Ve bireyleri çevreleyen doğa, bazı avantajlı genler taşıyan bir türün bireylerine, diğer (aynı türü taşıyan) bireylerden daha çok uyar ve bu ekseriyetle mevcuttur.

Ve üreme olduğu sürece, kalıtım da mutlaka var olur. Ve eğer bu üçü bulunduysa ki; dünya, yaşam başladığından beri, hiç bunlardan bağımsız değildi; o zaman evrim de vardır.

Ve bazı din adamları ne yapar; eğer bu evrimin anlamı ve detayları ile ilgili cahillik değilse, o zaman katıksız inatçılıktır. Çünkü onlar evrimin, dini metinle çeliştiğine inanırlar. Ve gerçek ise, onların, yaratımın ve gelişimin anlamını bile bilmedikleridir. Hatta onları yanlış yanıt verirken ya da tam bir utanmazlıkla inkar ederken bulabilirsiniz.

Örneğin bazıları evrimin, bir türden diğerine olan gelişim anlamına geldiğini düşünürler. Oysa ki, şimdiki biyologlar böyle demezler, hatta Darwin bile. Çünkü evrim doğrudan, bir türden diğerine, tamamen farklı türlerden meydana gelmekle oluşur.

Bu surette; bir balığın, doğrudan bir amfibik’e evrimleştiğini söyleyen bir kimse yoktur. Hatta, yüzgeçleri ile çamurda yürüyen balık seviyesinde olanın bile; hiç kimse bir balığın, doğrudan su balığından, amfibik balığa (çamur zıpzıpı) transfer olduğunu söyleyemez.

Ve bazıları der ki, evrimde bir sorun vardır çünkü alışkanlıklar transfer olmaz. Ve o, evrimin temelini/esasını ve kastedilen başkalaşımın, alışkanlık başkalaşımı değil, bir genetik başkalaşım olduğunu bilmez. Yani örneğin, insanı ayıran, iki ayak üzerinde yürümesi, bir alışkanlık sonucu ortaya çıkmamıştır. Alışkanlık tek olarak bir değere sahip değildir çünkü bu kalıtsal değildir. Esasen, olan şey, ayrıcalıklı genleri taşıyan bireylerin, doğal seleksiyon sürecidir. Yani genel anlamda, bugün evrimi reddetmek, daha önce dünyanın dönmesini reddetmek halini almıştır.

Ve Kuran-ı Kerim’de bahsedilen, akli ve mantıki kanıtlar, evrim teorisi ile çelişmezler. Yani, birşeyin başka birşeyden yaratılamayacağına kanıt da, ayetten başka birşey değildir: (Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?) Tur Suresi 52:35.

Ve bu kanıtlar, evrim teorisi ile çelişmez. Ve cahil biri dışında hiç kimse, bununla ihtilafı düşünemez. Evet, evrenin bir hiçten meydana geldiğini anlatan; Kuantum teorisi ve M-Kuramı’nı göz önüne alarak; Big Bang teorisi ile çeliştiğini düşünebilir. Ve Big Bang (büyük patlama) genel anlamda, bu dünyanın sınırlarından daha geniş olan kozmik bir teoridir.

Ve diğer bir kanıt ise, etkinin karakterinin, etkileyenin karakterini göstermesidir. (Ve bu yasaların, organizasyonun, amacın ve bilgeliğin kanıtıdır…). Ve bu kanıta istinaden, belki evrim teorisi ile çelişir diye, yanlış bir anlama meydana gelmektedir. Fakat, bu kanıt ayrıca, bununla da çelişmez çünkü, genler yasasının varlığı, bunu kanıtlamaya yeterlidir. Yani biz sadece, genetik haritanın bir yasayı izlediğini ispatlamaya ihtiyaç duyarız ve bu varolan/sabit bir konudur. Dini Kuran ayet ve rivayetlere gelince, evrim ile çelişmezler. Aksine, onu çok açık bir şekilde desteklerler. Ve bunlar da ayetlerden örneklerdir: (Halbuki, o sizi evrelerden geçirerek yaratmıştır. Görmediniz mi Allah yedi göğü, tabaka tabaka nasıl yaratmıştır? Onların içinde nasıl ayı, bir ışık, güneşi de bir kandil yapmıştır? Allah, sizi yerden (bitki bitirir gibi) yarattı). Nuh Suresi 71:14-17.

Ve ayetin zahiri anlamı açıktır, “O sizi evrelerden geçirerek yarattı.”
Ve evrelere örnek de, yedi göktür. Ve yedi gök, evrim ve karmaşıklığı içinde kademeli bulunmaktadır.
Sonra O svt meseleyi daha net bir şekilde açıklar, (Allah, sizi yerden (bitki bitirir gibi) yarattı), yani sen, Allah’ın yeryüzünde ektiği bir bitkinin neticesisin. Ya da bitkiyi, yeryüzünde ekilen, Allah’ın genetik haritası olarak çağırabiliriz. Ve amaç, sonunda çamurdan yaratılan insani ruhu almaya yeterli bir vücuda ulaşmaktı. Çamur, birinci göğe kaldırıldı ve içine üflenen ruha sahip olmak üzere de vasıflandırıldı.
Ve İmam Muhammed bin Ali Bakır as dedi: “Allah svt dünyayı yaratalı beri, 7 kişiyi yarattı. Onlar Adem’in oğullarından değildi. Allah onları yeryüzünün yüzeyinden yarattı. Ve onları birbiri ardınca, herbirini kendi insanlarıyla, orada yaşattı. Allah sonra, insanoğlunun babasını yarattı ve onun neslini de ondan yarattı.” [El Hisal, Şeyh Saduk s.359]

Her durumda, Allah sizi başarılı kılsın. Eğer Allah izin verirse, sorunuza cevaben bir kitap yazacak ve orada yaratım teorisini, gelişim teorisini ve Big Bang teorisini; onlardan hangilerinin doğru, hangilerinin yanlış olduklarını; açıklayacağım. Ve orada ateizm yanılgısını ve aynı teorilerden tevhidin delillerini de açıklayacağım. Zira gerçeği bilmeyen bazı cahiller, bunların dinle ve Allah’ın varlığı ile çeliştiğini zannediyorlar. Ve eğer Allah isterse, çok yakında yayınlanacaktır. Ve umarım, beni dualarınızda unutmazsınız.

Ve Allah’ın selamı, rahmeti ve merhameti üzerinize olsun.

Ahmed el Hasan
Cemaziyelahir 1433


Yorum bırakın