Ölünün kopmuş başına namaz neden kılınmaz?

SORU 44

İmamlardan (as) rivayetlere göre, eğer yarı ölünün göğsü bölgesinde bulunuyorsa ona namaz kılınır, eğer sadece baş bulunuyorsa namaz kılınmaz, bunun sebebi nedir ?

CEVAP:

Ruh ile bedenin irtibat yeri göğüs bölgesidir, namazda onun için kılınır, baş için değil. Ölü namazı ruhu sakinleştirmek için kılınır ve kişi eğer müminse ruhu huzura kavuşur. Allah’u Teala kafirlerin durumlarını şöyle nitelendirdi : “Allah onların kalplerinin üzerini mühürledi.” Bakara Suresi, 7.ayet
Ayrıca Allah münafiklarını şöyle nitelendirdi : ” Onların kalplerinde maraz (hastalık) vardır. Allah da bu sebeple onların hastalığını arttırdı.” (Bakara Suresi, 10.ayet)
Allah’u Teala Resulü Ekreme saas şöyle hitap ediyor : “Göğsünü senin için şerhetmedik mi (yarıp genişletmedik mi)?.” (İNŞİRÂH (ŞERH) Suresi-1.ayet * ““Rabbim benim göğsümü şerhet (yar, aç).” dedi.”, (Taha Suresi, 25.ayet)
“Gerçekten ben, Allah’a îmân etmeyen ve ahiretlerini (Allah’a ruhlarını ulaştırmayı) inkâr eden bir kavmin dînini terkettim.” * Ve ben, atalarım İbrâhîm (A.S), İshak (A.S) ve Yâkub (A.S)’ın dînine tâbî oldum. Bizim, Allah’a bir şey ile şirk koşmamız olamaz. İşte bu, Allah’ın bize ve insanlara fazlındandır. Fakat insanların çoğu, şükretmezler.”, (Yusuf Suresi, 37-38.ayet).

Ahmet El Hasan as, “El Müteşabihat”, Kitabı, Cilt, 2. S. 84.


Yorum bırakın