Ayat Namazı

Ayat Namazı:

Güneş tutulması, ay tutulması, deprem olduğunda, siyah veya kırmızımsı rüzgarlar çıktığında, sel afeti, yıldırım vb, kısacası insanların çoğunluğunu ve gökyüzü ehlini korkutucu bir alamet olduğunda, Ayat namazı kılmak farzdır. Bu namazların zamanı, alametin başı ve sonu arasında olmalıdır. Eğer alamet biterse, o zaman, kazası kılınmalıdır. Eğer bu alametler, namazın kılınma süresinden az bir zamanda olup bittiyse, o zaman kılmak kimsenin üzerine farz değildir. Sadece deprem hariç. Deprem olup bittikten sonra da, ayat namazı kılmak farzdır. Ve bu namazlar toplu olarak da kılınabilir.

Ay Tutulması için Niyet Edilir: Neveytu en Usalli Salat el Ayat Li’inhisaf el Kamer Kurbeten Ila Allah Teala

Güneş tutulması: Neveytu en Usalli Salat el Ayat Li’inhisaf el Şems Kurbeten Ila Allah Teala

Deprem: Neveytu en Usalli Salat el Ayat lil zelzele Kurbeten Ila Allah Teala

7 tekbir vaciptir (ilki, tekbiret el ihram’dır)

Sonra Fatiha’yı okumalıdır. Daha sonra bir surenin ayetlerini beşe bölerek, her bölümünü okuduktan sonra rûkua gitmelidir.

Mesela İhlâs suresini beşe bölerek Ayat namazı şöyle kılınabilir: Fatiha’yı okuduktan sonra “Bismillahirrahmanirrahim” der, sonra rûkua gider. Rükûdan kalkarak “Kulhu vellahu ehed” der ve tekrar rûkua gider. Rükûdan kalkıp durduktan sonra “Allahus samed” der, yine rûkua gider. Kalkıp durduktan sonra ” Lem yelid ve lem yuled” der, yine rûkua gider. Rükûdan kalkıp ” Ve lem yekunlehu kufuven ehed” der ve tekrar rûkua gider. Rükûdan kalktıktan sonra secdeye gidip iki secde yapar ve ayağa kalkıp ikinci rekâtı da birinci rekât gibi kıldıktan sonra secdelerden hemen sonra teşehhüt ve selamı okuyarak namazı bitirir.

İmam Ahmed el Hasan a.s
Fıkıh Kitabı


Yorum bırakın