Boşanma Hukuku

Aileler evliliklere karışmamalı!

Soru 142: Evlilik akdinde Mehir el Mukaddem (ön ödeme) ve el Muahher (boşanma gerçekleştiğinde verilen tazminat) olduğu bilinir ve soru şudur ki; örnek olarak kadınlardan birine ödenecek olan Tazminat (Mehir Al Muahher) 1000 Irak dinarı ise ve evlilik akdinden 30 yıl gecer ve kadın kocasından boşanmak isterse kadına ödenecek olan tazminat bedeli mevcut zamana göre 1000 dinar mı olacak veya başka bir şekilde mi hesaplanır? Ayrıca: Kadın evlendikten bir süre sonra kocası ile yaşarken tazminatı isteyebilir mi?

Cevap: Eğer boşanma, her ikisinin anlaşması ile olursa veya koca, karısının boşanmayı talep etmemesine rağmen onu boşarsa, kadına bütün haklarını verir ve eğer çeyizinin bir kısmının daha sonra ödenmesinde anlaşılmışsa ve koca bunu ödememişse ve eğer paranın kuru altın veya dünya piyasasında başka sabit değer taşıyan bir varlık ile karşılaştırdığında % 10 veya daha fazla bir değer kaybı varsa koca, bunu ödemenin yapılacağı zamanın değerine gore ödemek zorundadır. Ve eğer kadın mantıklı, meşru bir sebep olmadan boşanmak istiyorsa erkek kadını boşamayabilir.

Örneğin kadın, mali haklarından feragat ederse veya kocası, bu evlilikte yapmış olduğu mali zararını öderse kadına, kocasından Hul (evlilikten Ihraç) talep etmesine izin verilebilir. Hul ile ilgili detaylar, şeria kitabındadırlar. Buna ek olarak, parayı her kim ödüyorsa, kendisine kuru hesaplayabileceği uygun olan herhangi bir yolu kullanabilir (Ornegin; dolar, euro, altın, arsa gibi)

Kadının tazminatını veya çeyizinin daha once almamış olduğu kısmını istemesine gelince; bu onun hakkıdır ve istediği zaman talep edebilir.

Ve genel olarak, Allah sizi evliliğinizde muvaffak etsin ve adımlarınızı sağlamlaştırsın. Boşanma, bir aileyi yok etme eylemidir ve aynı şekilde bütün toplumun yıkımıdır. Bu sebeple, biri mümkün olduğunca boşanmaktan kaçınmalıdır ve eşiyle kendisine bir şans vermeli ve boşanmadan önce bu konuda çok düşünmelidir.

Kadına gelince, ailesine kocası ile kendisi arasına karışmalarına imkan veya sebep vermemelidir. Aynı şekilde, koca da, ailesine eşi ile kendisi arasına karışmalarına imkan veya sebep vermemelidir.

Boşanma durumlarının çoğu maalesef annelerden dolayı olmaktadır çünkü bazıları, oğulları ve kızlarına karşı bencilce davranmaktadır ve bu, oğul veya kızın annesine karşı saygısızlık yapmasından daha az olmayan büyük bir hatadır.

Anne, oğlunun veya kızının yaşantıları müstakil olsa bile, onunla surekli iletişimde olma ve onlardan saygı görme, hakkına sahiptir.

Ve aynı zamanda baba ve anne, çocuklarının evliliklerine, yuvalarının yıkılacağı noktaya getirecek ve boşanıp ayrılmalarına sebep olacak şekilde müdahale etmemelidir.

Aynı zamanda, kadın yuvasına ve kocasına saygı göstermeli ve ahlakını korumalıdır. Ahlaksız bir kadın için insanlar bir pislik torbası gibi bakarlar dersem cok abartmış olmayacağım. Aynı şekilde, koca da karısına saygı gostermeli ve her biri bilmeli ki, onlar farklı çevre ve ortamda yetişmiş birer çifttirler ve onlar bir değil, iki kişidirler.

Çiftlerin her birinin kendine has özelliklerinin diğer tarafça gözlemlenmesi gerekmektedir. Her iki tarafta taviz vermelidir böylece aile, doğru bir şekilde gelişebilir ve salih yavrular üretebilir.

Kadın, kocasıyla nazik olmalı ve onunla tartışmamalıdır. Erkek de yapısı gereği, toplumsal baskılara karşı kadından daha çok hassas olduğundan dolayı, kadın ona karşı saygılı davranmalı ve onu hoş görmelidir.

Ahmed el Hasan
Fıkıh Cevapları (çeşitli durumlar Cilt 3)


Yorum bırakın