Namazdaki Tekbiratul-İhram’ın anlamı nedir?

Soru 34: Namazda Mukaddes Tekbirlerin (Tekbiratul-İhram) anlamı nedir, ve Ali bin Ebu Talib (a.s) Tekbirinin fazileti nedir?

Cevap: Aslında Namazdaki Mukaddes Tekbirler gerçekte yedi tanedir, hatta birini uygulamak bile caiz olsa da, yalnızca bir tane değildir, eğer o yedi Tekbir getirmek istiyorsa, o halde bu yedi Semaları andırıyor.
Herbir tekbir bir Cennete yükselmedir, böylece ilk “Allahu Ekber” deyilişi o manaya geliyor ki, yani Allah ilk dünyanın ilk Cennetinden/Semasından, içindeki hayır ve şer olan ve büyüklüyünden asılı olmayarak tüm detallarıyla, herşeyden Büyüktür.

Böylece, eğer sen bilseydin ki, Yeryüzü ve tüm kapasitesi, galaksiye nisbette çöldeki kum tanesi büyüklüğünde, ve galaksi insana nisbette çöldeki kum tanesi büyüklüğünde, ve dünya Cenneti/Seması ikinci Cennete/Semaya nisbette çöldeki kum tanesi büyüklüğünde, ve böylece Allahın yaratdığı herşey senin gözünde küçük görünüyor, ve Allah SVT hususu gözünde büyük görünüyor, böylece sen anlıyorsun ki O SVT tarifsizdir.

Ve Ali (a.s) Tekbiri onun Allah SVT`ya olan ilmine (Marifetullaha) göredir, ve o Muhammedden (s.a.a.s) sonra Allahı bilmede en iyi/mükemmel yaradılmış olandır. Ve her defasında Allaha olan ilmi arttıkca, bununla Allahı zikretme konusu da artıyor/yükseliyor, böylece Ali (a.s) Tekbir getirdiyi zaman ilim elde ediyor, ve eğer mahlukat onda olan ilmi taşımaya çalışsaydı, onu taşıya bilmezdi.

Ve o (a.s) bu anlamda söylüyor: “Benim gizli ilmim var, eğer ben onu aşikar edersem, siz liflerin uzak gizliliklerdeki (distant concealment) heyecanı gibi heyecanlanırdınız.” [1].
Ve “heyecan” (yani, titreşimli hareket), ve “lifler” (yani, bu o iptir ki, kova ondan asılıyor ve o kova ile de su çekiliyor), ve “uzak gizlilik” (yani, derin kuyu). Böylece, eğer kova derin kuyuya atılırsa, o halde kovanın asıldığı ip sanki travers yılan gibi titreyecek.

-Ahmed El Hasan a.s, “El Müteşabihat”, Kitabı, S. 75.
_______________________________________
[1] Nechül Belağa şerhi, İbn Ebi ElHadid: Cilt 1, sayfa 213.


Yorum bırakın