Gece Namazı

Gece Namazı 11 rekattir.

Zamanı: Yatsı ile başlar, Sabah namazı ile biter. Bu namazda ezan veya kamet okunmaz.

İlk 8 rekatı, tıpkı sabah namazı gibi 2’şer 2’şer kılınır. Fakat niyet şu şekilde olmalıdır: Allah Teala’nın vechine yakınlaşmak için gece namazımı kılmaya niyet ettim-Neveytu en usalli salatul leyl kurbeten li vech Allah Teala)

Sonraki 2 rekat, Şef Namazı’dır.

Niyet: Allah Teala’nın vechine yakınlaşmak için şef namazımı kılmaya niyet ettim-Neveytu en usalli salatul şefa kurbeten li vech Allah Teala)

Bu namazın ilk rekatında şunlar okunur: Fatiha ve Felak ya da Fatiha ve Ala Suresi.

İkinci rekatında ise: Fatiha ve Nas ya da Fatiha ve Kafirun. Bu namazda kunut okunmaz.

Son 1 rekat ise, Vitr Namazı’dır.

Niyet: Allah Teala’nın vechine yakınlaşmak için vitr namazımı kılmaya niyet ettim-Neveytu en usalli salatul vitr kurbeten li vech Allah Teala)

Bu rekatta bir kere Fatiha okunur, sonra 3 kez İhlas, 3 kez Felak ve 3 kez Nas Sureleri okunur. Kunut duası* okuduktan sonra, ve bu müminler için bir dua olması önerilir, rüku, secde, teşehhüd ve selam yapılır.

*Kunut: Bir duadır. Ve namazların 2. Rekatında, rükudan önce, okunması tercih edilir. Eğer kişi rükudan önce kunut okumayı unutursa, secdeye gitmeden, rükudan sonra kunutunu okuyabilir. Kunutta, Ehlibeyt a.s’dan olan bir dua okunması müstehaptır. Ayrıca son rükudan sonra ve son secdeden önce kunut okunması da müstehaptır. Kunut okurken avuç içlerine bakmak müstehaptır.

NOT: İmam a.s, Yaban Hayat ya da Allah’a giden yol kitabı s.43’te de demiştir ki:

“Bazı müstehap namazları kılın. Özellikle ğufeyle namazını ve gece namazını. Gece namazını sakın bırakmayın çünkü ödülü büyüktür. Ve 8 rekat teheccüd, 2 rekat Şef ve 1 rekat Vitr’den oluşur. Her 2 rekattan sonra, vitr hariç çünkü o 1 rekattır, sabah namazı gibi selam verirsin.

Ayrıca sadece 2 rekat Şef ile 1 rekat vitr’i de kılabilirsiniz. Denilmiştir ki, her kim fecir (sabah) namazından önce uyanır, vitr namazını ve fecir’in 2 rekatlık nafile namazını ve ardında da fecir’in 2 rekat farzını kılarsa, gece namazı kılmış gibi ödüllendirilecektir. O zaman bu şansı kaçırmayın.”

Ahmed el Hasan a.s
Yaban Hayat ya da Allah’a Giden Yol Kitabı
Addendum


Yorum bırakın